Φέτα ψητή, σάλτσα ντομάτα, λαχανικά και ρίγανη

 

Υλικά ( για 3 μερίδες)

360 γραμμ. φέτα Π.Ο.Π Λέσβου (3 τεμάχια 120 γραμμάρια έκαστο)

150 γραμμ. σάλτσα ντομάτα με ελιές και ούζο

3 φέτες λευκό κρεμμύδι

Κόκκινο πιπέρι καυτερό

210 γραμμ. μαριναρισμένα λαχανικά

3 τεμάχια κλαράκια φρέσκια ρίγανη

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο  

 

Υλικά για σάλτσα ντομάτα με ελιές και ούζο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

50 γραμμ. ούζο

400 γραμμ. ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

40 γραμμ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το σκόρδο, το ούζο και το μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί στη μισή ποσότητα το ούζο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή η σάλτσα. Λίγο πριν την αποσύρουμε βάζουμε τις ελιές και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.

 

Υλικά για αγγούρι τουρσί

140 γραμμ. αγγούρι κομμένο σε φέτες (2 χιλιοστά πάχος)

70 γραμμ. ξύδι κόκκινο

35 γραμμ. ζάχαρη

150 γραμμ. νερό

5 γραμμ. αλάτι αλυκών Σκάλας Πολιχνίτου

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες (2 χιλιοστά) με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με τρίφτη κοπής λαχανικών. Σε μία  κατσαρόλα  τοποθετούμε το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και βράζουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα προσθέτουμε το νερό. Το υγρό για το τουρσί πρέπει να είναι χλιαρό. Προσθέτουμε το αγγούρι και τοποθετούμε μεμβράνη για να είναι όλα τα κομμάτια μέσα στο υγρό. Τα κρατάμε εκεί για 4 ώρες ή περισσότερο.

 

Υλικά για μαριναρισμένα  λαχανικά

90 γραμμ. αγγούρι τουρσί

135  γραμμ. ντοματίνια

70  γραμμ. πιπεριά πράσινη

40 γραμμ. ελαιόλαδο

4 γραμμ. φρέσκια ρίγανη

6 γραμμ. αλάτι

2 γραμμ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

20 γραμμ. υγρό από το τουρσί

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρούς κύβους και μαρινάρουμε με το υγρό από το τουρσί, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Κρατάμε στην άκρη να μαριναριστούν και να βγάλουν τα λαχανικά, τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

 

Εκτέλεση πιάτου

Τοποθετούμε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Λαδώνουμε τα κομμάτια της φέτας και τα τοποθετούμε στο καυτό τηγάνι. Παράλληλα σε τρία μικρά μαντεμένια τηγανάκια βάζουμε από 50 γραμμάρια σάλτσα ντομάτα – ούζο και απλώνουμε. Μετά τοποθετούμε τις φέτες κρεμμυδιού, αφού τις χωρίσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κρεβάτι για να ακουμπήσουμε τη φέτα. Γυρνάμε προσεκτικά με μία σπάτουλα τη φέτα και από τη άλλη μεριά.  Μεταφέρουμε με τη σπάτουλα το κάθε κομμάτι τυριού στο καθένα τηγανάκι και εναποθέτουμε πάνω στις φέτες του κρεμμυδιού και πασπαλίζουμε με κόκκινο καυτερό πιπέρι το πάνω μέρος του τυριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 5 λεπτά.  Σερβίρουμε πάνω σε πιάτο με πετσέτα γιατί καίει πολύ. Προσθέτουμε δύο κουταλιές (70 γραμμάρια ) από το μίγμα με τα μαριναρισμένα λαχανικά. Το τοποθετούμε διαγώνια πάνω στο τυρί, ώστε να μην το καλύψουμε. Γαρνίρουμε με μία κουταλιά οργανικό ελαιόλαδο και φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

Συνοδεύουμε με ένα ούζο από τη μεγάλη ποικιλία του νησιού που δένει πολύ ωραία με το βουτυράτο χαρακτήρα της συγκεκριμένης φέτας, το καυτερό πιπέρι και τη δροσιά των μαριναρισμένων λαχανικών.

 

Καλή επιτυχία

Χαρίλαος Κατρακάζας

 

*Η συνταγή υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα